Город

Як виростити редис і отримати хороший урожай

Редис – самий перший і самий скоростиглий коренеплід на овочевій грядці. В залежності від сорту термін дозрівання становить від 18 до 35 днів. Як правило, овочівники сіють редис в кінці квітня – початку травня (залежно від погоди). Він прекрасно росте і розвивається при температурі + 17 градусів і витримує короткочасне зниження температури до – 3 градусів.

Культура дуже невибаглива, але у неї є цілий ряд особливостей, без знання яких хорошого урожаю не одержати. Про те, як виростити редис на своєму городі ми і поговоримо в цій статті.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ РЕДИСКИ

Батьківщиною редиски вважають Середню Азію. Звідти на початку XVI століття він був завезений у Європу і швидко завоював величезну популярність. Особливо цей коренеплід припав до смаку французької і нідерландської знаті.

Досі тут існує величезна кількість рецептів салатів і окремих страв зі свіжої редиски. До речі, перші ранні сорти були виведені селекціонерами саме в цих країнах.

В Росію редис завіз Петро I, який наказав і дворянам, і купцям, і селянам вирощувати цей дивовижний овоч на своїх городах.

Перший у цьому році солодкий і соковитий коренеплід дуже сподобався росіянам, і досі він обов’язково присутній в кожному городі.

Редис являє собою воістину джерело вітамінів. У ньому містяться: вітаміни – В1, В3, В6, В9, В12, С, А, РР; мікроелементи і корисні речовини – кальцій, калій, магній, фосфор, залізо, селен, натрій, нікотинова кислота, клітковина, гірчичні масла, мінеральні солі, природні антибіотики і антиоксиданти.

Високий вміст калію сприяє поліпшенню роботи серця, клітковина допомагає вивести з організму шлаки та шкідливі токсини, очистити кишечник і знизити холестерин в крові.

Регулярне споживання редиски (5 штук в день) буде сприяти підвищенню гемоглобіну, зниження рівня цукру, інтенсивному розщепленню жирів в організмі, знищення вільних радикалів, що викликають утворення ракових клітин.

Ви бачите, скільки користі можна принести собі і своїм близьким, якщо виростити редис на своєму городі!

ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ РЕДИСКИ

Для коренеплодів головна умова – правильно підготовлений грунт. Ми вже писали про це в статтях: «Як виростити моркву», і «Як виростити буряк». Земля на грядці повинна бути родючим, пухким, легкої і мати нейтральну реакцію. Навіть невелике підкислення неприпустимо, так як буде активно перешкоджати утворенню коренеплодів.

Важливо для редиски і сонячне освітлення. У тіні замість щільних соковитих плодів ви отримаєте листя з тонкими «мишачими хвостиками» на кінці.

При низьких весняних температурах (нижче +11 градусів) зростання редиски припиняється. Він як би вичікує, коли настане тепло. Тому перший урожай краще вирощувати в парнику або під плівковим укриттям. До 7 червня можна виростити два врожаю скоростиглого редиски.

Далі світловий день подовжується, і рослини редиски припиняють утворювати коренеплоди, а починають можуть стрілкуватись. Однак можна «перехитрити» природу і до серпня продовжувати вирощувати редиску. Для цього грядки потрібно щодня закривати чорною плівкою з 19-ї години вечора до 8 години ранку.

У таких умовах рослини будуть формувати коренеплоди! А в кінці серпня і на початку вересня, коли основний врожай зібраний, можна ще раз посіяти ранній редис під плівку і отримати останній вітамінний урожай.

ЯКИЙ ПОТРІБЕН ДОГЛЯД, ЩОБ ВИРОСТИТИ ХОРОШИЙ УРОЖАЙ РЕДИСКИ?

Для посадки на грядці редису роблять борозенки глибиною 1,2 сантиметра (глибше не можна, так як не можуть зав’язатися коренеплоди) на відстані 10 сантиметрів один від одного. Відстань між насінням – 2 сантиметри. Після появи двох листочків, сходи проріджують, залишаючи між рослинами вже 5 сантиметрів.

Перед посівом насіння редиски обов’язково замочують на кілька годин у розчині «Циркону» або «Цитовита» для підвищення їх біологічної активності. Борозенки перед посівом також потрібно добре полити.

Після посіву борозенки акуратно засипають землею, перемішаною з компостом або перегноєм. Підживлювати рослини не треба. На два врожаю їм вистачить харчування, отриманого при посіві.

У суху погоду редис після посіву поливають щодня. Після проріджування всю грядку мульчують соломою. Це дозволить утримати вологу в грунті і буде перешкоджати утворенню ґрунтової кірки. Правильно вирощений редис виходить щільним (без порожнеч) і соковитим.

Щоб отримати найбільш ранні посіви можна висівати редис під зиму (див. нашу статтю «Підзимові посіви). У цьому випадку борозенки готують заздалегідь (у вересні), а насіння висівають у листопаді, коли земля вже схопиться морозцем. Насіння сіють сухими, збільшуючи норму висіву в 1,5 рази.

Урожай збирають щодня, вибираючи коренеплоди, які досягли очікуваних розмірів.